1. Wat is een UV lamp voor nagels?
Een UV lamp voor nagels is een lamp die ultraviolet uitstraalt en hierdoor nagelproducten op gelbasis gaat uitharden. Een goede nagellamp is dus zowel nodig voor gellak, gel en acrylgel, maar niet voor acrylproducten. De lamp gaat een polymerisatieproces starten in een gelproduct waardoor de gel gaat uitharden. UV nagellampen zijn speciaal ontworpen enkel de golflengte van UV uit te stralen die nodig is om het polymerisatieproces te starten.
Een UV lamp voor nagels wordt ook vaak een nageldroger genoemd. De term nageldroger kan wel voor verwarring zorgen, sommige mensen denken namelijk hierdoor dat gellak of andere gels drogen aan de lucht in plaats van dat deze uitharden.
2. Het uithardingsprincipe van een UV gel
Het uithardingsproces van nagelproducten wordt ook wel polymerisatie genoemd. Tijdens dit proces verbinden de moleculen in het nagelproduct zich met elkaar tot lange ketens. Naarmate het uithardingsproces vordert, worden deze ketens steeds langer. Hoe meer lange ketens er gevormd worden, hoe meer sterker de uitharding gevorderd is. Zorg er steeds voor dat je de aangeven tijd van de fabrikant volgt, je kan namelijk zelf niet zien wanneer het product goed is uitgehard.
3. Het verschil tussen een UV lamp en een UV led lamp
Het voornaamste verschil tussen een UV lamp en een UV led lamp is de technologie die wordt gebruikt om UV uit te stralen. Een UV nagellamp bevat fluorescentiebuizen die UV uitstralen met een golflengte van 365 nanometer. Een UV LED lamp bevat daarintegen verschillende kleine LED lampjes die UV uitstralen met een golflengte van ongeveer 365-405 nanometer. Je hebt namelijk ook een verschil binnen UV LED lampen, de standaard lamp heeft maar één golflengte, maar de meer moderne multilled lampen combineren de twee golflengtes.
UV LED nagellampen hebben een aantal voordelen ten opzicht van traditionele UV lampen. Zo hebben ze over het algemeen een langere levensduur, omdat ze minder snel verslijten en niet zo warm worden. Ook zijn ze veel energiezuiniger en milieuvriendelijker omdat ze minder stroom verbruiken en geen schadelijke stoffen bevatten.
Een ander voordeel van UV LED lampen is dat ze over het algemeen sneller nagelproducten kunnen uitharden dan traditionele UV lampen. Dit komt omdat UV van een LED lamp gerichter is en minder verspreidt wordt, waardoor het nagelproduct sneller uithardt.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle nagelproducten geschikt zijn om uit te harden in een UV LED lamp, omdat ze afgestemd zijn voor de golflengte van een traditionele lamp. Met de nieuwe generatie gels is dit geen probleem meer, maar lees toch steeds goed wat de uithardingsmanier en tijd is op de verpakking.
4. UV is geen licht, maar energie
In sommige artikelen kan je UV licht lezen. UV staat voor ultraviolet, dus spreken we over ultraviolet licht. Maar in principe klopt dit niet. Je kan pas van licht spreken als je dit met het blote oog kan zien. UV is niet zichtbaar, dus moeten we spreken over energie. In deze blog zal je dus ook enkel maar UV lezen.
Om de effecten waar te nemen op mens en milieu wordt er onderscheid gemaakt tussen UV-A, AV-B en UV-C. UV-A is ultraviolette straling met lange golven (315 – 400nm), UV-B zijn golflengtes van 280 – 315nm en UV-C is kortgolvige straling (100 – 280nm). Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit UV-A en voor zo’n 5% uit UV-B. UV-C wordt tegen gehouden door de atmosfeer.
Je weet nu wat ultraviolette straling inhoudt, maar is het nu gevaarlijke voor de gezondheid? Het antwoord hierop is ja en nee. Wanneer je te grote dosissen UV op je huid krijgt ontstaat er huidveroudering en is de kans op het ontwikkelen van een huidkanker sterk verhoogd. Maar je hebt deze straling ook nodig in kleine dosissen om vitamine D te vormen.
Bij nagellampen wordt er enkel gebruik gemaakt van UV-A, dus geen UV-B en UV-C. Daarnaast worden ook alle golflengtes eruit gefilterd die wetenschappers de meeste zorgen baart. Je kan UV nagellampen ook niet vergelijken met zonnebankstraling. Een zonnebank maakt namelijk ook gebruik van UV-B. Daarnaast ben je bij een zonnebank veel langer blootgesteld aan de UV straling.
5. De invloed van een UV nagel lamp op je gezondheid
5.1 Onderzoeken uit het verleden
In het verleden werd er aangekondigd dat UV lampen voor je nagels schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kwam er in de media meerdere keren dat een nagellamp de kans op huidkanker sterk verhoogt. De mediaberichten baseerden zich in jaar 2009 op een bewering van twee dermatologen uit Texas (MacFlare en Alonso1). Door hun gebrekkige kennis over UV-lampen werd het licht van een UV nagellamp vergeleken met dezelfde wattage van een zonnebank. Hierbij werd er wel geen rekening gehouden met de uitgezonden UV-golflengtes en de blootstellingsduur. Beide factoren zijn van cruciaal belang om juiste vaststelling te maken over de invloeden van een nagellamp. Na deze foutieve verkondiging begon de media een lange en harde aanval op nagelsalons, die tot op de dag van vandaag nog steeds een negatieve invloed heeft op de sector.
In begin 2023 kwam er een nieuw onderzoek door het magazine Nature online die de nagellamp in negatief daglicht zet. In de betreffende studie werden twee soorten menselijke cellen gebruikt: keratinocyten en fibroblasten. Keratinocyten zijn de cellen die de opperhuid vormen, ook wel bekend als de epidermis of de buitenste huidlaag. Fibroblasten zijn daarentegen de cellen die zich bevinden in het bindweefsel, oftewel de tweede huidlaag, en verantwoordelijk zijn voor de productie van callogeen. Dit maakt hen essentieel voor het behoud van de stevigheid van de huid.
In het onderzoek werden ook muizencellen gebruikt. De drie verschillende celtypen werden blootgesteld aan UV in petrischalen. In het eerste deel van het onderzoek worden de cellen gedurende 20 minuten blootgesteld aan UV van de lamp, gevolgd door een interval van een uur en vervolgens nogmaals 20 minuten onder de lamp gelegd. In het tweede experiment werden de cellen gedurende drie opeenvolgende dagen, elke dag 20 minuten blootgesteld aan UV. Uit dit onderzoek blijkt dat er een merkbare celdood is vastgesteld. Eiwitten in je lichaam kunnen deze schade wel herstellen, bij de ene persoon gebeurd dit sneller dan bij de andere.
Wat kunnen we hier uit concluderen? Het onderzoek toont enkel aan wat langdurige blootstelling als effect heeft op je huid. De omstandigheden zijn dus niet representatief voor de situatie in een nagelstudio. De testen werden uitgevoerd onder laboratoriumomstandigheden, waarbij de blootstelling van de huid aan de UV-straling van de lamp werd gemeten na blootstelling gedurende twintig minuten, gevolgd door nogmaals twintig minuten na een uur. Dit verschilt aanzienlijk van de typische blootstelling van een klant in een nagelstudio, waarbij de blootstelling slechts enkele minuten duurt en in een interval van drie tot vier weken plaatsvindt.
5.2 Zijn nagel lampen nu gevaarlijk voor je gezondheid?
Na de beweringen van de twee dermatologen werd er in 2010 een onderzoek gestart door Schoon Doug, een internationaal erkende wetenschapper in de cosmetische wereld. Uit dit onderzoek bleek dat de UV nagellampen lage en veilige hoeveelheden UV uitstralen. In dit onderzoek werd er een breedband meter gebruikt om de UVA en UVB te meten om zo de UV dosis te berekenen die een nagellamp gebruiker ontvangt.
In 2012 kwam er een onderzoek door Brian Diffey, Thomas Ruenger, Irene Kochevar, Eri Verter en de Wellman Center for Photomedicine. In dit onderzoek werden UV nagellampen vergeleken met de lichttherapie die in de dermatologie wordt toegepast. Uit de studie blijkt dat je meer dan 250 jaar aan wekelijkse UV nagelsessies nodig hebt om dezelfde risicoblootstelling te ervaren.
In 2013 volgde er een nieuw onderzoek. Ditmaal werd het geleid door Dr. John Dowdy en Dr. Robert Sayre, twee onafhankelijke experts in UV en huidblootstelling. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van het internationaal herkende meetstandaarden voor UV (ANSI RP-27). In het onderzoek werden de volgende opmerkelijke punten geconstateerd:
- De nagelplaat heeft een natuurlijke UV bescherming die te vergelijken is met een SPF 40 zonnecrème.
- De achterkant van de hand is het meest UV bestendige deel van heel je lichaam.
- De UV lampen van een nagellamp zijn niet te vergelijken met lampen van een zonnebank.
- Alle geteste lampen (UV lamp en UV LED lamp) zijn veiliger dan aanvankelijk verwacht.
- Bij normaal gebruik van een UV nagellamp is het hoogst onwaarschijnlijk dat iemand overbelicht zou geraken aan UV, zelfs voor de meest toegewijde nagelstudio-klant.
Een ander onderzoek komt uit 2013 en is uitgevoerd door de Medical College of Georgia in de Georgia Regents University. In dit onderzoek werden er 17 verschillende lichtbronnen van 16 verschillende salons onderzocht. Hierbij werd er geconstateerd dat de UV-A bloostelling laag is. Zelfs na meerdere blootstellingen, blijft de kans klein op ontwikkeling van carcinogenesis.
In 2017 verklaarde de FDA (agentschap voor voedsel en medische veiligheid in de Verenigde Staten) dat UV nagellampen een laag risico hebben voor je gezondheid wanneer ze correct gebruikt worden. Daarnaast is er tot op het moment van het schrijven nog geen enkel geval gerapporteerd bij de FDA die gelinkt is aan het gebruik van een nagellamp.
Uit deze onderzoeken kunnen we dus afleiden dat UV nagellampen geen groot gevaar zijn voor de gezondheid van de gebruiker. De kans op enige implicaties is uitermate laag, zolang je er niet overdreven veel aan blootgesteld wordt. Hou hierbij wel rekening dat je steeds merk gewaardeerde lampen aankoopt die aangeraden is door de fabrikant van je nagelproducten. Zo ben je zeker dat jouw producten op de juiste manier uitharden en dat de lamp gebouwd is volgens de Europese richtlijnen. Het kopen van een merkloos product kan wel gevaarlijk zijn, omdat deze toestellen vaak niet Europees gekeurd zijn. Vaak bevatten deze lampen de verkeerde UV soorten alsook verkeerde golflengtes. De onderzoeksresultaten zijn bij deze toestellen niet geldig. Daarnaast moet je steeds de originele UV vervangingslamp bestellen. Het plaatsen van een andere kan ervoor zorgen dat de lamp toch het gevaarlijke UV-B en UV-C uitstralen.
5.3 Klanten extra beschermen tegen UV
De meeste vrouwen maken zich geen zorgen over het gebruik van een UV nagellamp, maar toch kan je soms mensen hebben die eerder argwanend zijn hierover. Bij deze klanten kan je hun handen inwrijven met een SPF 15 of hoger. Wij raden eerder aan om UV-beschermende handschoenen te gebruiken waarvan de toppen afgesneden zijn. Als er namelijk zonnecrème achterblijft op je nagels kan dit zorgen voor lifting van de kunstnagel. Door het nemen van deze voorzorgsmaatregelen wordt de kans op carcinogenesis en huidveroudering nog eens sterk verlaagd. Extra waakzaamheid voor UV is zeker aangeraden bij mensen die gevoelig zijn voor UV (bepaalde medicatie, kanker,…). Deze personen hebben al een waarschuwing gekregen van hun medische verantwoordelijke dat ze zichzelf moeten beschermen tegen natuurlijk zonlicht.
6. De levensduur van een UV lamp
De levensduur van een UV nagellamp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het model, het type lamp, de toestand ervan en hoe vaak je deze gebruikt. Over het algemeen zien we 3000-50 000 branduren passeren op de etiketten van een nagellamp. Een groot verschil dus, maar in de realiteit mag je voor een nagelsalon die het dagelijks gebruikt rekenen dat een LED lamp na 2-3 jaar aan vervanging toe is. Bij gewone UV lampen, waar de buislampen vervangen kunnen worden spreken we eerder over enkele maanden. Deze lampen verliezen namelijk veel sneller hun kracht dan een LED lamp. Om deze reden zijn deze lampen in een standaard UV nagellamp altijd vervangbaar.
Het is ook steeds belangrijk om je lamp proper te houden. Na verloop van tijd kan er gellak in je lamp ophopen door klanten die haperen aan de binnenkant van je lamp. Dit zorgt voornamelijk voor problemen als het je LED’s of buislamp afdekt.
Merk je dat je problemen begint te krijgen met je kunstnagels zonder dat je dit vroeger voorhad. Begint dit vaker en vaker voor te komen? Heb je alle andere oorzaken uitgesloten? Dan is goed om te kijken of je lamp nog de nagelproducten volledig uithardt zoals het hoort.
7. Hoe kies je een passende nagellamp?
Als je een nagellamp wilt kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Er zijn namelijk veel verschillende soorten nagellampen op de markt, met verschillende kenmerken en eigenschappen. Hieronder hebben we een aantal zaken op en rijtje gezet die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:
- Aantal leds: Het aantal leds in de lamp bepaalt mede de kwaliteit van de uitharding. Over het algemeen geldt: hoe meer leds, hoe meer oppervlakte goed belicht wordt, hoe beter de kwaliteit.
- Afneembare grond: Voor pedicures is het handig om een nagellamp te hebben met een afneembare grond, zodat je de lamp gemakkelijk kunt gebruiken bij het verzorgen van de voeten. Ook is het handig om je nagellamp grondig te reinigen.
- Spiegelgrond: Een lamp met een spiegelgrond zorgt voor uitharding aan de zijkanten van de nagels, wat bijdraagt aan een beter uitharding, zeker als je de duim uithardt.
- Wattage: Je hoort sommige nagelstylisten het vaak zeggen, mijn lamp is 80W, het kan dus niet anders dan een krachtige lamp zijn! Ook dit is een misverstand in de nagelwereld. De wattage heeft weinig te maken met de kwaliteit van de lamp. Het zegt enkel hoeveel je lamp aan energie verbruikt. Is er bijvoorbeeld een ventilator in je lamp aanwezig, dan zal je wattage automatisch hoger zijn, want ook dit verbruikt energie. Hou dus altijd rekening met de vorige opgesomde punten en niet zozeer met de Wattage van een lamp.
- Batterij: Bedenk of je een nagellamp met batterij of met snoer wilt. Een lamp met batterij is handig als je geen kabels overal wilt hebben liggen.
- Mobiel, heeft het een handvat nodig: Als je de lamp vaak wilt meenemen, is het handig om een mobiele lamp te kiezen. Bedenkt wel of je een lamp wilt met een handvat of zonder. Een handvat maakt het gemakkelijk om de lamp te verplaatsen
- Waar zet je de lamp neer: Bij het kopen van een nagellamp is het essentieel om na te denken over de juiste plaatsing ervan. Het is namelijk van groot belang dat je de lamp gemakkelijk kan bereiken en bedienen. Een handige tip is om ervoor te zorgen dat de bedienknopjes van de lamp goed gepositioneerd zijn, afhankelijk van waar je hem wilt plaatsen in je nagelsalon.
- Vorm van de ingang voor duim: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond van de nagellamp niet teveel uitsteekt, zodat je duim correct in de lamp kan worden geplaatst. Als de grond te veel uitsteekt, kan het zijn dat jouw duimen slecht uitharden en dat je kunstnagels niet gelijkmatig uitharden.
Geschreven door auteur:
Arne – founder Project Fox
Wat begon als een bijbaan is nu uitgegroeid tot een ware passie: het verhogen van de kwaliteit in de schoonheidsindustrie door het leveren van veilige en professionele producten, en het corrigeren van misvattingen door middel van effectieve educatie. Met zijn achtergrond in bedrijfsmanagement en digitale marketing draagt hij bij aan de ontwikkeling van zijn ambitieuze onderneming Project Fox, de importeur van Mistero Milano en Afinia in de Benelux en Frankrijk.