Contact allergie door kunstnagels

Er zijn steeds meer en meer misverstanden over contact allergieën. Veel mensen halen een allergische reactie en een irritatie door elkaar. Beide huidreacties zien er op het eerste zicht hetzelfde uit, maar verschillen toch sterk van elkaar. In deze blog gaan we dieper in op zowel contactallergie als op irritatie.

contactallergie icoontje

1. Wat is een contactallergie?

Contactallergie wordt ook wel allergische contactdermatitis of contacteczeem genoemd. Het ontstaat meestal door bepaalde ingrediënten die in de nagelproducten aanwezig zijn en niet door het nagelproduct zelf. De ingrediënten waarop je reageert kunnen voorkomen in verschillende soorten producten en merken. Vaak worden allergische reacties bij cosmetica veroorzaakt door de geurstoffen en conserveermiddelen die aanwezig zijn in het product. 

Je wordt niet zomaar allergisch aan een bepaalde stof. Allergische reacties ontstaan door langdurig of herhaald contact van een nagelproduct met de huid. Een huidallergie heeft meestal dezelfde symptomen als een irritatie. Een stof of ingrediënt dat huidallergieën veroorzaakt noemen we een allergeen.

 

2. Het verschil tussen een irritatie en een allergie

Het verschil tussen een irritatie en een allergie is dat de irritatieverschijnselen (rode vlekken, ontsteking,…) verdwijnen na het afhalen van het product waarop je reageert. Wanneer je later terug in aanraking komt met de stof zal je niet meteen reageren.

In tegenstelling tot een irritatie komen de symptomen bij een allergische reactie altijd terug wanneer je in aanraking komt met het allergeen. 

Wanneer je meerdere malen irritatiesymptomen vertoont is het een goede voorbode dat je een allergie aan het ontwikkelen bent. Denk maar aan irritatie aan je handen bij een vervuild handvat van een gelpenseel. Wanneer je hier maanden mee werkt is de kans groot dat je door de langdurige en herhaaldelijke blootstelling een contactallergie ontwikkelt.

De symptomen lijken erg op elkaar. Veel mensen denken dat ze een allergie hebben terwijl het enkel een irritatie is. Om zeker te zijn dat het om een allergische reactie gaat raden we je aan om contact op te nemen met een dermatoloog. De arts zal een patchtest uitvoeren om de oorzaak van de symptomen te achterhalen. In een van de volgende hoofdstukken wordt er hier dieper op ingegaan.

 

3. Hoe ontstaat een contactallergie?

Contactallergie is een allergische reactie op bepaalde ingrediënten die in nagelproducten aanwezig zijn. Deze allergie kan voortkomen uit het slecht uitvoeren van een manicure of uit langdurig of herhaald huidcontact. De meest voorkomende oorzaken van een allergie aan kunstnagels worden hieronder opgesomd:

 • Beschadigde nagelriemen en nagels. Je lichaam wordt rechtstreeks blootgesteld aan niet uitgeharde kunstnagelmassa.
 • Slecht uitgeharde nagelproducten. Dit kan gebeuren door het gebruik van een verkeerde lamp of het niet respecteren van de uithardingstijden.
 • Werken met producten van slechte kwaliteit.
 • Onhygiënisch te werk gaan. Voor de nagelstyliste kan dit een vervuild penseel zijn, voor de klant kan dit ongewenst huidcontact zijn met gemorste nagelproducten.

 

4. Symptomen van een contactallergie

Meestal verschijnen de symptomen van een allergische reactie bij kunstnagels op je vingers. De symptomen van een allergie lijken erg op de symptomen van een irritatie. Een allergische reactie zie je niet onmiddellijk. Soms duurt het maanden of zelfs jaren vooraleer een allergische reactie zich volledig ontwikkelt. 

Wanneer je symptomen vertoont is het belangrijk dat je onmiddellijk je kunstnagels verwijdert om zo weinig mogelijk schade op te lopen. Het verwijderen van je kunstnagels doe je het beste met een freesmachine of een nagelvijl. Wanneer je removers gebruikt kunnen de allergische symptomen verergeren, waardoor de kans op irritatie en pijn groter is. Je reageert hierbij niet op de aceton, maar op de stoffen die vrijkomen tijdens het weken. Hieronder vind je enkele symptomen van een contactallergie.

 • Heftige jeuk
 • Kleine blaren
 • Roodheden
 • Zwelling van de vingers
 • Pijn
 • Loslating van de nagel en je nagelbed

Bij een allergische reactie kunnen ook andere delen van je lichaam symptomen vertonen. Soms ontstaan er zwellingen of andere verschijnselen op het gelaat, oogleden, klieren in de keel of lies. Sommige mensen krijgen ook netelroos, maar dit is eerder zeldzaam. Netelroos komt voor op de hals, pols, armen of het gezicht.

 

5. Hoe kan ik te weten komen of ik allergisch ben voor nagelproducten?

Om te weten te komen of je allergisch bent voor een nagelproduct laat je het beste een speciale allergietest uitvoeren. Laat steeds weten aan de dermatoloog dat het voor nagelproducten is, want dan zal de patch test hierop aangepast zijn.

Hoe verloopt deze test?

 • Er worden verschillende stoffen aangebracht waar je vermoedelijk allergisch voor bent met speciale plakkers. De patchen worden meestal op je rug of bovenarm geplakt.
 • De plakkers moeten twee dagen op de huid blijven, daarna worden ze door de arts verwijderd. Na afname worden de testplaatsen voor de eerste keer bekeken op reacties. Om niet te missen worden de plaatsen waar de plakkers zich bevonden gemarkeerd met een stift.
 • Nu volgt er een wachtperiode van gemiddeld vier dagen. 
 • Na de wachtperiode zal de arts je terug laten komen ter controle. Tijdens de controle wordt er gekeken of je ergens duidelijk op gereageerd hebt. Mogelijke reacties zijn:
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Blaasjes

De stoffen die het meest positief testen op een contact allergie:

 • Tosylamide formaldehyde hars
 • Methymethacrylaatmonomeer (MMA)
 • Methacrylaatzuuresters
 • Ethylacetaat, butylacetaat
 • Alkalis

Opsomming van de stoffen volgens dermetnz, autoriteit in huidinformatie.

 

6. Wat kan je doen bij een allergische reactie en hoe kan je het vermijden?

Het beste is dat je onmiddellijk je nagels laat verwijderen om zo weinig mogelijk schade op te lopen. Hoe langer je jouw nagels laat zitten hoe erger de symptomen zullen worden. Door het verwijderen van je kunstnagels gaat de opperhuid regenereren en gaat de allergische reactie of de irritatie stoppen. 

Om een huidallergie (contactallergie) te voorkomen is het aangeraden om langdurig en herhaald huidcontact met bepaalde stoffen te vermijden. Je moet weten dat een allergie nooit volledig verdwijnt. De symptomen komen hoe dan ook terug bij een nieuwe blootstelling aan de stof die de allergie heeft veroorzaakt. Als je per ongeluk in contact komt met het allergeen waardoor er een allergische reactie optreedt, kan je tijdelijk een crème gebruiken met corticosteroïd.

 

7. Kan aceton huidallergieën veroorzaken?

Aceton veroorzaakt geen huidallergieën of enige reacties. Je wordt dus nooit allergisch aan de vloeistof. Allergische reacties kunnen wel ontstaan door bepaalde stoffen die loskomen tijdens het weken. Het gevaar schuilt zich vooral bij kunstnagels die niet voldoende uitgehard zijn. De niet uitgeharde nagelproducten komen dan in rechtstreeks contact met de huid. Gebruik dus steeds een goede lamp en volg de uithardingstijden goed op. Aceton kan wel zorgen voor een drogere of geïrriteerde huid.

Waarom kan aceton geen allergie veroorzaken?

De chemische structuur van aceton veroorzaakt geen immuunreacties. Aceton wordt namelijk van nature in ons lichaam aangetroffen als bijproduct van ons voedsel metabolisme. Het zou niet kloppen als ons lichaam allergisch wordt voor een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is.

 

8. Bestaan hypoallergene nagelproducten?

Het is een vraag die we zeer vaak krijgen. Verkopen jullie hypoallergene gellak of hypoallergene acryl en gel? We doen ons best om producten te ontwikkelen met een zeer hoge kwaliteit en met zo weinig mogelijk allergenen. Maar we kunnen nooit garanderen dat je er niet zal op reageren. Om zeker te zijn over een irritatie/allergie raden we je altijd aan om een patchtest uit te voeren.

Om nu terug te keren op de vraag, bestaan hypoallergene nagelproducten: ja en neen. Hypoallergeen betekent dat het product minder dan normaal of weinig allergenen bevat. De term is dus een abstract begrip, want wat voor de ene persoon weinig betekent kan voor de andere net veel betekenen. Daarnaast wil hypoallergeen niet zeggen dat je op dit product niet zal reageren, want er zijn nog steeds allergenen aanwezig waar je wel op kan reageren. Wij vinden het eerder een vaak misbruikte marketingterm en kiezen er dus voor om onze klanten gratis de juiste educatie ter beschikking te stellen. Het belangrijkste is om een contactallergie te voorkomen. Heb je die dan toch opgelopen? Ga jezelf dan testen bij een dermatoloog zodat je weet aan welke stof je allergisch bent. Onderaan onze productpagina’s kan je steeds controleren of deze stof aanwezig is in onze producten.

 

Morgane van Mistero Milano

Geschreven door Morgane Amorison

Morgane Amorison is een experte op vlak van beauty en nagels. Ze werkt bij de klantenondersteuning van Mistero Milano Benelux en is nieuwsgierig naar alle nieuwe evoluties in de nagelwereld.

Blog geschreven op 07/04/2021.