Gellak

Wil jij gellak nagels die wekenlang mooi blijven en er natuurlijk uitzien zonder dat je deze constant opnieuw moet lakken? Dan is gel nagellak iets voor jou! In deze blog gaan we je vertellen wat gel polish juist is en uitleg geven over de meest gestelde vragen. De termen gel polish, gel nagellak en gellak hebben dezelfde betekenis en worden in deze blog door elkaar gebruikt.

1. Wat is gellak?

Gellak is een gelachtige substantie die doormiddel van blootstelling aan UV energie uithardt. Gellak bestaat namelijk uit korte ketens van moleculen die in een UV lamp zich verbinden tot lange ketens, deze chemische reactie noemen we het uithardingsproces. Gellaknagels zijn veel harder en gaan veel langer mee dan gewone nagellak. Daarnaast zijn gellaknagels ook meteen hard wanneer je ze uit de lamp haalt, je hebt dus geen lange drogingstijden zoals bij nagellak. Gellak is ook gekend onder de naam gel polish of gel nagellak. Het is een kunstnageltechniek die steeds meer aan populariteit wint in zowel nagelstudio’s als bij mensen thuis.

2. Waarom kiezen voor gellak?

Zoals we in het vorig puntje besproken wint gellak over heel de wereld aan populariteit. Gellak is namelijk gemakkelijk om aan te brengen en te verwijderen. Daarnaast hebben gellak nagels een meer natuurlijke uitstraling dan andere kunstnagels waardoor veel vrouwen kiezen voor een gel nagellak manicure.Veel nagelstylisten kiezen ervoor om gel polish aan te bieden in hun nagelstudio omdat de lak sneller aangebracht wordt dan andere kunstnageltechnieken, terwijl je er toch een mooi resultaat mee kan behalen. Een nagelstudio kan dus een gevarieerder aanbod aan de klant aanbieden, zowel qua prijsklasse en tijdsbesteding.Veel consumenten kiezen voor gellak omdat het een veel langere duurzaamheid heeft dan nagellak. In plaats van om de twee à drie dagen je nagels te doen kan je er nu twee tot vijf weken mee weg.Gel nagellak kan je aanbrengen op zowel je vingernagels als op je teennagels. Je kan er dus ook een leuke pedicure mee uitvoeren.

Voor- en nadelen van gellak

Gellak heeft zijn voor- en nadelen zoals ieder product. Hieronder geven we enkele van de voornaamste voor- en nadelen van gellak. 

Voordelen

 • Gellak nagels zijn duurzaam, ze blijven 2-5 weken. Afhankelijk van de aanbrengingstechniek en belasting op je nagels.
 • Je kan er kleine oneffenheden in je nagels mee wegwerken.
 • Je nagels zien er mooi en natuurlijk uit.
 • Gellak is goedkoper dan andere kunstnageltechnieken.

Nadelen

 • Gellak nagels zijn minder gemakkelijk te verwijderen dan nagellak. Je moet de kunstnagels ervan vijlen / frezen of je gebruikt een remover.
 • Door de meerdere stappen bij een gellak manicure ben je er langer mee bezig dan nagellak.
 • Je kan de nagel minder vorm geven dan bij acryl, uv gel of acrylgel en je kan je nagels maar in beperkte mate verlengen .

3. Hoelang blijft gellak zitten op je nagels?

De duurzaamheid van gellak nagels is afhankelijk van enkele factoren zoals: de uitgroei van je natuurlijke nagel, een goede voorbereiding van de nagelplaat, kwaliteit van je gellak, de juiste aanbrengingstechniek… Meestal blijft een gellak manicure wel twee tot vier weken goed zitten. Met de gellak van Mistero Milano hebben we al mensen gezien met gel polish nagels die nog geen lifting vertoonden na tien weken (lockdown periode, verplichte sluiting nagelstudio’s).

4. Benodigdheden voor een gel polish manicure

Om een gellak manicure uit te voeren moet je ervoor zorgen dat je over de juiste producten beschikt. Je hebt een UV/LED lamp, nail prep, gellak primer, base coat, gellak kleurtje en een top coat nodig om aan een gel nagellak manicure te beginnen. Ook heb je verschillende tools nodig om de nagelplaat correct voor te bereiden. Je koopt het beste een gellak set aan, zo heb je meteen alle benodigde producten.

Welke lamp is er geschikt voor gellak?

Gellak kan zowel in een oudere UV lamp (waarvan de lampen vervangbaar zijn) als in een nieuwere UV/LED nagel lamp uitgehard worden. De nagelproducten moeten in een ouder model UV lamp wel steeds langer uitgehard worden dan in een nieuwere UV/LED lamp. Er bestaat ook “gellak zonder lamp“, maar dit kan je eerder vergelijken met gewone nagellak. Het zal je nagel niet versterken zoals gellak voor een uv/led lamp. De nagellak zal ook veel sneller afbladeren waardoor je manicure niet lang blijft. Een manicure uitgevoerd met gellak die uithardt in een lamp heeft hoe dan ook een hogere duurzaamheid omdat de kunstnagel dikker en sterker is.

Gellak set kopen

5. Gellak aanbrengen en bijwerken

Gellak zelf thuis aanbrengen wordt meer en meer gedaan. Zelf raden we aan om gellaknagels te laten doen door een professionele nagelstyliste als je nog niet de juiste educatie hebt. Bij het zelf uitvoeren van gellak nagels worden er vaak fouten gemaakt waardoor de nagelplaat en de matrix beschadigd worden. In sommige gevallen kan de aangerichte schade blijvend zijn. Zorg dat je dus steeds een professionele opleiding hebt gevolgd.Gellak nagels laten zetten in een professionele nagelstudio kost gemiddeld tussen de €25 en €40. De kostprijs van gellak nagels ligt dus heel wat lager dan bij gel-, acryl- en acrylgelnagels. Hierdoor wordt er zo vaak voor gekozen om een gel nagellak manicure uit te voeren.➜ Lees deze blog om de stappen te leren om gellak aan te brengen.

Gellak op korte nagels

Gellak kan perfect op korte nagels gezet worden. Het moet niet enkel op lange nagels worden gedaan, er zijn ook talloze geweldige manicures voor korte nagels. Bij het plaatsen van gel polish op korte nagels moet er worden opgelet dat de toppen van de nagels goed geseald worden om lifting te voorkomen.

Gellak met verlenging

Gellak kan enkel verlengd worden met sjablonen. Gellak is niet sterk genoeg om met tips te verlengen. Indien je met tips wenst te verlengen kan dit met gel, acryl of acrylgel. Nagels verlengen met gellak en sjablonen is ook beperkt, je kan geen lange nagels maken als met gel, acryl of acrylgel. Met sommige base coats kan je tot 5mm verlengen.

Hoelang moet gellak drogen?

Gellak droogt niet zonder een nagel lamp. Het product heeft een UV bron nodig om uit te harden. Het uitharden van gel nagellak gebeurt door moleculen die zich met elkaar verbinden tot lange ketens. Naarmate de uitharding vordert worden deze ketens langer en de gellak massa harder. De uithardingstijd van gellak hangt af van verschillende factoren: 

 • Welke nagellamp je gebruikt.

 • Aangeduide uithardingstijden

 • Pigmentatie van de gellak

➜ Lees deze blog om meer bij te leren over de uitharding van nagelproducten

Hoe gellak bijwerken?

Gellak gaat na enkele weken een uitgroei vertonen. Als je jouw manicure nog niet wenst te vervangen kan je jouw gellak uitgroei laten bijwerken. Je kan ook zelf je gellak bijwerken. Hierbij is het natuurlijk wel heel belangrijk dat je de juiste stappen volgt om ervoor te zorgen dat je niet de volledige manicure opnieuw moet (laten) doen. 

6. Hoe kan je gellak het beste verwijderen?

Gellak kan op drie manieren verwijderd worden. Je kan het verwijderen met een gewone vijl, met een elektrische nagelvijl of door je nagels te laten afweken in remover.

Het is belangrijk dat gel nagellaknagels correct verwijderd worden om schade aan de natuurlijke nagelplaat te vermijden. Je nagels zullen altijd flexibeler aanvoelen gedurende 12-24 uur na het verwijderen, omdat kunstnagels ervoor zorgen dat het vochtgehalte in je nagelplaat stijgt met 10-15%.

Je leest alle details en methodes op de blog over hoe je gellak verwijdert.

7. Waarom plakt gellak?

Gellak plakt omdat het tijdens het uitharden een plaklaag vormt. Wat is die plaklaag nu juist? Een plaklaag is een niet uitgehard gedeelte van een UV uithardend product. De kleverige laag ontstaat doordat de zuurstof die aanwezig is in de lucht het uithardingsproces van kunstnagels blokkeert. Sommige UV uithardende producten zijn ontwikkeld om het uithardingsproces te versnellen, waardoor de zuurstof geen tijd krijgt om de vorming van moleculeketens te gaan verstoren. Bij een top coat noemen we de producten zonder plaklaag ‘no wipe’.

8. Wat is soak off gellak?

Soak off gellak is een gelpolish die gemakkelijk afweekbaar is. Het zorgt ervoor dat je de kunstnagels gemakkelijk kan verwijderen. Indien je top coat geen soak off is moet je deze eerst en vooral afvijlen voordat je de kunstnagels kan afweken. In het assortiment van Mistero Milano zijn alle gelnagellak producten soak off.

9. Hoe bewaar je gel nagellak?

Het is belangrijk om je flesje gel polish goed en correct te bewaren. De manier waarop een nagelproduct opgeborgen wordt heeft namelijk een grote invloed op de houdbaarheid. We hebben enkele tips opgesomd om zo goed mogelijk je flesje gellak te bewaren. 

 • Het beste om gel nagellak te bewaren is op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte. De perfecte temperatuur is tussen de 10 en 23°C. 
 • Het is belangrijk dat het flesje goed vastgedraaid is en rechtop staat zodanig dat het niet uitloopt. Zo vermijd je dat het product gaat stollen.
 • Let op de vervaldatum. Sommige gellak producten hebben een vervaldatum. Nadat deze datum overschreden is kan de gel nagellak afbrokkelen of barsten op je nagels. Op de verpakking kan je ofwel een aanbevolen houdbaarheidsdatum vinden ofwel het symbool van 12 maanden bruikbaarheid na opening. 
 • Schud het flesje goed voor gebruik. Zo zal de pigmentatie in de gel polish zich mooi verdelen in het flesje.

10. Gellak zonder acrylaten

Acrylaten kan je terugvinden in verschillende producten zoals in dipsauzen, textiel, UV-gel… Onder acrylaten heb je verschillende acrylaat types zoals: methacrylaat, urethaan acrylaat, oligomeren en cyanoacrylaten. De kans is zeer klein dat een persoon allergisch zou zijn voor alle acrylaten. Meestal zal een persoon een allergische reactie ontwikkelen voor specifieke acrylaten. Een gellak kan je niet vinden zonder acrylaten, maar wel zonder bepaalde types acrylaten. Om te weten op welk acrylaat je juist reageert moet je een arts raadplegen. Meer info hierover vind je in onze blog over contactallergie.

11. Helpt gel polish tegen nagelbijten?

Bij sommige personen is gellak de oplossing tegen nagelbijten, maar niet bij iedereen. Nagelbijten is meestal een dwangmatig gedrag. Mensen die dit gedrag vertonen zullen zelfs de gellak lagen eraf bijten wanneer de drang te groot wordt. Op de plaatsen waar de gellak afgebladderd of gebarsten is kunnen er bacteriën komen wat dan voor problemen kan zorgen zoals contactallergieën of infecties. Kunstnagels zullen het dwangmatig gedrag dus niet tegengaan. Om deze reden raden we het af om kunstnagels te plaatsen bij nagelbijters om eventuele contactallergieën of grotere schade aan de nagelplaat te vermijden.

Nagelbijter

12. Gellak tijdens de zwangerschap

Gellaknagels dragen tijdens je zwangerschap is geen probleem. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het dragen van kunstnagels een negatieve invloed heeft op de zwangerschap. We vroegen dit ook even na bij het UZ Leuven en zij bevestigden dat het geen gevaren inhoudt als de kunstnagels veilig (goede stofafzuiging, kwaliteitsvolle producten,…) geplaatst worden. Onthoud wel dat je steeds kunstnagels moet verwijderen wanneer er een keizersnede gepland is. De nagels moeten namelijk vrij zijn omdat er een saturatiemeter op de nagel wordt aangebracht tijdens een operatie. Ook is de kleur van de nagels een goede indicatie om het zuurstofgehalte in het lichaam op te volgen.

13. Waarom blijft gellak niet goed zitten?

Gellak kan loskomen door verschillende oorzaken, zoals een slecht voorbereide nagelplaat, een slechte sealing, te dicht bij de nagelriemen gelakt, slechte kwaliteit nagellak,…Omdat er te veel redenen zijn om het allemaal in deze blog op te noemen hebben we er een aparte blog over geschreven. In de blog over gellak laat los vind je ook heel wat tips om lifting te voorkomen. 

14. Waarom verkleurt gellak?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor gellak kan verkleuren. Verkleuring gebeurt meestal bij lichte gellak kleuren zoals wit, licht roze, pastel kleuren… Gelpolish kan verkleuren door volgende factoren:

 • Blootstelling aan UV-stralen 
 • Slechte kwaliteit van de gellak producten
 • Make-up producten 
 • Roken
 • Huishoudproducten
 • Zelfbruiners

Kan je verkleuring voorkomen?

Verkleuring voorkomen is niet altijd mogelijk, maar je kan wel wat voorzichtiger zijn. Gebruik bijvoorbeeld steeds handschoenen wanneer je werkt met bijtende producten (schoonmaakmiddelen, citroensap,…). Kuis ook meteen je kunstnagels af na het aanbrengen van make up. Vermijd ook zonnebanken, want de UV-stralen hebben een negatief effect op zowel je huid als op je kunstnagels.

15. Verschil tussen goedkope en professionele gel nagellak

Een goede gellak is een product die lang op de nagel blijft zitten zonder dat de natuurlijke nagel beschadigd wordt. Professionele merken testen voortdurend hun producten in labo’s waardoor de duurzaamheid en veiligheid van de manicure gegarandeerd wordt. Je mag er dus vanuit gaan dat je kunstnagels met professionele producten tot wel vier weken mooi blijven zonder verkleuringen.Daarnaast heeft professioneel gellakmerk een veel betere pigmentatie waardoor je veel minder van het product nodig hebt. Een goedkoper product kan dus uiteindelijk een stuk duurder uitkomen, zeker als je als nagelstyliste je tijd meerekent. Nog een belangrijk voordeel van professionele gel nagellak is de zelf nivellerende eigenschap. De gel polish zal zich mooi effen verdelen over de nagel en dit zonder in de nagelriemen uit te lopen. Het uitlopen in de nagelriemen is een van de meest voorkomende oorzaken van lifting.Bij een professioneel merk heb je ook altijd het voordeel dat je een goede ondersteuning mag verwachten indien je problemen zou ondervinden.

16. Kan je verschillende gellak merken combineren?

Om een goede hechting te garanderen raden we je af om verschillende merken te combineren. Dit kan leiden tot lifting, afbrokkeling, vervaging van het kleur… 

Bij veel professionele merken worden de producten binnen het merk getest en niet met andere merken, daardoor kan de fabrikant niet garanderen dat de hechting optimaal blijft.

17. Kan je gel polish op andere nagelproducten gebruiken?

Gellak kan perfect gecombineerd worden met andere nagelproducten. Meer zelfs, we raden het aan om het te gebruiken in combinatie met acryl, polygel of UV gel. Gel nagellak kan in verschillende stappen gebruikt worden: als goede basis laag (base coat) voor een betere hechting, als kleur of als kleur- en sluitvaste afwerking (top coat).

18. Mag gellak verdunt worden?

We raden het volledig af om gellak te verdunnen. Door het verdunnen van gel nagellak gaat de samenstelling wijzigen en wordt de uithardingstijd beïnvloed. Naast dat de kans op een slechte uitharding sterk vergroot zal de duurzaamheid van je manicure erg inkorten. Eenmaal je de gel polish hebt verdunt zal je deze nooit meer in de oorspronkelijk staat terugkrijgen.

19. Kan je gellak verwijderen uit kleding?

Je kunt op verschillende manieren gellak verwijderen uit je kleding. In onderstaand overzicht hebben we enkele tips opgesomd om je daarbij te helpen.

 • Acetonvrije remover of aceton: bij het gebruiken van deze vloeistoffen is het belangrijk dat je eerst kijkt of je kledij er tegen kan. Je test dus het eerst best op een onopvallende plaats zodat er in geval van een ongewenst effect niet meer schade ontstaat. Wrijf op de vlek met een wattenstaafje bedekt met remover totdat het vuil verwijderd is. Was daarna je kleding in de wasmachine.
 • Waspoeder: strooi waspoeder op de plaats van de vlek, wacht een paar minuten en wrijf dan met een spons vooraleer je het gaat wassen.
 • Als derde kregen we ooit deze tip. We hebben het zelf nog niet getest, maar misschien helpt het jou verder: haarlak. Spray op de vuile plek en wacht tot het volledig opgedroogd is. Wrijf daarna voorzichtig met een tandenborstel of handborstel om het vuil te verwijderen. Om ervoor te zorgen dat er geen gellak op je kleding achterblijf was je deze in de wasmachine met een vlekverwijderaar.

20. Hoe werkt cat eye gellak?

Cat eye gellak is een gellak die magnetische deeltjes bevat. Je kan er leuke 3D effecten mee bekomen. Het cat eye effect maak je door een magneet boven de tweede laag cat eye gellak te houden. Door met de magneet te bewegen kan je zelf de gewenste vorm kiezen.

Bekijk alle gellak producten ➜

21. Gellak inspiratie

Als laatste sluiten we deze blog af met enkele technieken dat je kan toepassen bij gellak. Met gel polish kan je eindeloos veel manicuren creeëren, maar met deze inspiratie helpen we je wat op weg.Vaak gebruikte gellak nail art technieken zijn:

 • babyboom
 • french nails
 • bubble nails
 • stamping
 • stickers
inspiratie foto gellak
Inspiratie foto zwarte french manicure
inspiratie foto gellak
Inspiratie foto gellak
Inspiratiefoto bridal french
inspiratie foto gellak

22. Gel nagellak best sellers

Weet je nog niet goed welke gellak producten jouw voorkeur hebben? Hieronder vind je de bestsellers van de gellak categorie!

9,88

Base coat met extra vezels voor een superieure hechting.

9,88

Standaard top coat met een extreme glans.

9,88

Standaard base coat met elastische eigenschappen.

9,88

Base coat met een extreme hechting, speciaal voor pastel en lichte kleuren.

9,88

Base en topcoat in één product.

9,88

Top coat met elastische eigenschappen.

Morgane van Mistero Milano

Geschreven door Morgane Amorison

Morgane Amorison is een experte op vlak van beauty en nagels. Ze werkt bij de klantenondersteuning van Mistero Milano Benelux en is nieuwsgierig naar alle nieuwe evoluties in de nagelwereld.

Blog geschreven op 12/05/2021.

Lees de andere gel nagellak gerelateerde blogs