UV gel

UV gel is ongetwijfeld een van de meest populaire methode voor het stylen van nagels. Het kan gebruikt worden om je nagels op te bouwen, te verlengen en te versterken. Gel nagels versterken de natuurlijk nagels, waardoor ze perfect zijn voor vrouwen met korte, broze en zwakke nagels. In deze blog geven we je alle details en weetjes over gelnagels.

1. Wat is UV gel?

UV gel is een dik vloeibare substantie die gebruikt wordt om kunstnagels te creëren. In tegenstelling tot acrylnagels moet UV gel uitgehard worden in een UV nagellamp. Gel bestaat namelijk uit korte ketens van moleculen die in een UV lamp zich verbinden tot lange ketens, deze chemische reactie noemen we het uithardingsproces. Gelnagels zorgen voor een versteviging van de natuurlijke nagel en met behulp van tips of een sjabloon kan je er jouw nagels mee verlengen. UV gel is ideaal voor vrouwen met dunne, korte en broze nagels. Ten opzichte van acrylnagels zijn gelnagels flexibeler en buigzamer.

 

2. Consistentie van UV gel

Een van de basisproducten die in gel gebruikt worden noemen we oligomeren. Dit zijn molecules die al gedeeltelijk aan elkaar hangen. Dit is meteen ook het grootste verschil ten opzichte van monomeren, deze bestaan namelijk uit individuele moleculen.Om het nut te verstaan van de voorgemaakte molecuulketens (oligomeren) moet je eerst verstaan hoe UV producten uitharden. Door UV energie zullen de moleculen lange ketens met elkaar vormen. Wanneer er lange ketens ontstaan zal het product beginnen uitharden. Een UV nagel lamp geeft maar een heel klein beetje UV energie af waardoor het uithardingsproces niet efficiënt en traag verloopt. Om deze redenen kan je geen acrylnagels, die gemaakt zijn op basis van monomeer vloeistof en polymeer poeder, uitharden onder een nagel lamp. Om dit te verhelpen bestaat UV gel uit reeds aan elkaar gekoppelde moleculen (oligomeren) die het uithardingsproces versnellen. De dikheid of consistentie van UV uithardende producten wordt bepaald door de lengte van de ketens van monomeren. De aparte moleculen of ook wel monomeren genoemd hebben een gemakkelijke bewegingsvrijheid omdat ze niet aan elkaar geketend zijn. De moleculen kunnen met andere woorden alle kanten op, waardoor je een vloeistof verkrijgt. UV gels daarentegen bestaan uit oligomeren. Deze ketens van moleculen kunnen in elkaar verstrengeld raken waardoor deze niet zo gemakkelijk kunnen bewegen. De beperkte bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat je een dikte krijgt die gelijkt op een gel. De dikte van UV uithardende producten wordt meestal uitgedrukt in viscositeit of consistentie. De consistentie van een UV gel wordt bepaald door het toevoegen of verwijderen van additieven (grondstoffen). 

Mag je UV gel zelf verdunnen?

Gel mag zeker niet verdunt worden! Het toevoegen van een vloeistof om de UV gel dunner te maken zorgt ervoor dat het uithardingsproces sterk beïnvloed wordt. De uitharding zal niet meer efficiënt gebeuren, waardoor je slechte uitgeharde kunstnagels overhoudt. Dit is een van de belangrijkste oorzaken voor het ontwikkelen van een contactallergie

Is de flexibiliteit van UV gel bepaald door de consistentie van het product?

De flexibiliteit van UV gel hangt af van twee factoren. Als eerste hebben de soort oligomeren (chemische structuur) de grootste invloed op de flexibiliteit van de kunstnagels. Als tweede factor is de uithardingsgraad belangrijk. Te weinig uitgeharde nagels heeft als resultaat dat de kunstnagels veel flexibeler zullen zijn. Zoals in het vorig puntje besproken is dit een onderschatte oorzaak voor het ontwikkelen van een contactallergie.

 

3. Voor en nadelen van gelnagels

Gel heeft zoals ieder nagelproduct zijn voor- en nadelen. Hieronder hebben we enkele van de voornaamste voor- en nadelen van gel opgesomd.

Voordelen

 • Gelnagels zijn flexibel en buigzaam.
 • Gelnagels houden 3-4 weken zonder dat de glans vervaagt.
 • Geen last van chemisch en andere storende geurtjes.
 • Ziet er natuurlijk uit.
 • Je kan er jouw natuurlijke nagels mee verlengen.

Nadelen

 • Je hebt een UV/LED lamp nodig om de gelmassa uit te harden.
 • Vereist vaardigheid om het aan te brengen.
 • Het kost wat tijd om je gelnagels te verwijderen.

4. Hoelang blijven gelnagels?

Gelnagels blijven ongeveer 3-4 weken op je nagels. Het hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van je gel, de uitgroei en conditie van je nagels en de behandelmethode. Het is echter belangrijk om gelnagels te plaatsen op gezonde nagels. Als je gel plaatst op een beschadigde nagelplaat gaan de kunstnagels niet lang houden. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs leiden tot beschadiging en vervorming van de natuurlijke nagelplaat.

 

5. Benodigdheden voor een gel manicure

Om een gel manicure uit te voeren heb je verschillende benodigdheden nodig. Allereerst heb je een UV/LED lamp nodig om het product uit te harden. Daarnaast kan je geen gelnagels maken zonder een gelpenseel, nail prep, primer, base coat  en top coat. Als laatste en belangrijkste heb je een gepast UV gel nodig. Koop een UV gel die past bij het einddoel. Om de natuurlijke nagelplaat voor te bereiden heb je verschillende tools nodig zoals: een vijl, cuticule pusher, nagelriemtang,…Klik hier om rechtstreeks naar de gel keuzewijzer te gaan. 

 

Welke lamp gebruik je het best voor UV gel?

UV gel kan je zowel in een oudere UV lamp (waarvan de lampen vervangbaar zijn) als in een nieuwere UV/LED lamp uitharden. Het grootste verschil is dat het nagelproduct in een oude model UV lamp steeds langer moet uitgehard dan in een nieuwere UV/LED lamp. Bekijk wel steeds de verpakking / productpagina ter bevestiging.

 

6. Gel kunstnagels uitvoeren

Gelnagels aanbrengen

Vooraleer je gelnagels aanbrengt is het belangrijk dat je de natuurlijke nagelplaat correct voorbereidt. Gel moet worden aangebracht met een gel penseel. Na de voorbereiding van de nagelplaat moet er een nail prep, primer en base coat worden aangebracht. Daarna neem je wat builder gel met een gelpenseel. Vorm hiermee een bolletje en leg het in het midden van de nagel. Verdeel de builder gel over de hele nagel om deze op te bouwen. Hard de nagels uit in een lamp en werk je manicure af met een top coat.

 

Gelnagels bijwerken

Zoals bij iedere kunstnagelsoort zullen gelnagels na enkele weken een uitgroei vertonen. Je kan ervoor kiezen om je volledige gelmanicure opnieuw te (laten) doen of gewoon je uitgroei te laten bijwerken. Bij het bijwerken van een gelmanicure is het belangrijk dat je de juiste stappen volgt zodat je niet de volledige manicure opnieuw moet (laten) doen.De stappen op een gelmanicure te laten bijwerken kan je terugvinden in onze blog over gel aanbrengen.

 

7. Gelnagels verwijderen

Gelnagels kan je op twee verschillende manieren verwijderen. Je kan gebruik maken van een gewone vijl of een elektrische nagelvijl. Bij het verwijderen is het belangrijk dat je erop let dat de natuurlijke nagelplaat niet beschadigd wordt.Na het verwijderen van de kunstnagels voelen de natuurlijke nagels wat flexibeler aan gedurende 12-24uur. De oorzaak ervan is dat de kunstnagels ervoor zorgen dat het vochtgehalte in de nagelplaat stijgt met 10-15%.

 

8. Waarom laten gelnagel los?

Gelnagels kunnen door verschillende redenen los komen. In de meeste gevallen kan dit komen door een slechte voorbereiding van de natuurlijke nagelplaat, een beschadigde nagelplaat, de gel die te dik ligt,… Twijfel je aan de oorzaak? Lees dan zeker de blog over loskomende kunstnagels.

 

9. Wat is beter gelnagels of acrylnagels?

Iedere nagelstyliste heeft zijn eigen voorkeur, sommige stylisten kiezen liever voor gelnagels en anderen voor acrylnagels. Gelnagels zijn wat flexibeler dan acrylnagels, wat veel nagelstudio klanten aangenamer ervaren. Sommige nagelstylisten hebben een voorkeur voor acryl omdat er hier geen uitharding in de lamp voor nodig is, zo kunnen ze enkele minuten per manicure uitsparen. Geen van beide kunstnagelsoorten is beter of slechter voor je natuurlijke nagel. Ieder Europees goedgekeurd nagelproduct is veilig, zolang je het op de correcte manier aanbrengt en verwijdert.

 

10. Kan je gel gebruiken voor een pedicure?

Meestal wordt een pedicure uitgevoerd met gellak. Gellak kan namelijk veel dunner aangebracht worden dan UV gel. Een pedicure kan dus zeker met gel uitgevoerd worden, maar in de praktijk zal je maar weinig nagelstylisten vinden die het zo uitvoeren.

 

11. Welke vijl gebruiken bij een gelmanicure?

Bij een gelmanicure wordt er meestal een 100/180 vijl gebruikt. De 100/180 vijl heeft 2 verschillende gradaties die elk voor een ander doeleinden dienen. De zijde met grit 100 wordt gebruikt om de gelmassa te verwijderen. Gebruik deze zijde nooit op je natuurlijke nagels anders kan je deze snel beschadigen. De zijde met grit 180 wordt gebruikt om je natuurlijke nagels en kunstnagels in te korten en in vorm te vijlen.

 

12. Allergie bij gelnagels?

Niet alleen maar gelnagels kunnen een allergie (contactallergie) veroorzaken, ook alle andere nagelproducten kunnen aan de oorzaak liggen. Een contactallergie wordt veroorzaakt door bepaalde ingrediënten die aanwezig zijn in de nagelproducten waar je lichaam op reageert. Een contactallergie kan komen door het slecht uitvoeren van een manicure of door langdurig of herhaald contact met de huid. Wil je meer te weten komen over een contactallergie? Lees dan onze blog over contact allergie bij kunstnagels.

 

13. Nagels verzwakken na een gelnagel manicure

Kunstnagels in het algemeen zorgen ervoor dat het vochtgehalte in je natuurlijke nagelplaat verhoogt met 10-15%. Hierdoor voelen je nagels gedurende 12-24 uur na het verwijderen van de kunstnagelmassa flexibeler aan. Na 12-24 uur zullen de nagels terug hun oorspronkelijke conditie terug aannemen.

 

14. Gel keuzenhulp.

 

15. Verschillende soorten gels

Base gel

Wat is een base gel?

Een base gel zal ervoor zorgen dat er een sterke hechting ontstaat tussen de nagelplaat en de kunstnagel. Een base wordt aangebracht voordat je andere opbouwende (builder) UV gels aanbrengt. Een base gel gebruik je voornamelijk om lifting voorkomen, maar het zal ook je nagels versterken en egaliseren. Het voorkomen van lifting is een van de belangrijkste factoren voor een langere levensduur van je kunstnagels. In het assortiment van Mistero Milano hebben we twee base coats die we aanraden om onder gel te gebruiken: de flexi base of expert base.

 

Builder gel

Wat is een builder gel?

Met een builder gel kan je jouw natuurlijke nagelplaat versterken, verlengen en opbouwen. De builder producten hebben een midden dikke of dikke consistentie en zijn bijna altijd zelfnivellerend (oneffenheden worden uit zichzelf effen). Builder gels zijn meestal transparant maar deze kunnen ook al kleur bevatten. Buildergels die reeds een kleur bevatten noemen we cover gels.

 • Indurente ultra led clear builder gel

De indurente ultra led builder gel heeft een dikke consistentie met zelfnivellerende eigenschappen. Het is een hechtende gel die een extreme duurzaamheid van de kunstnagels aanbiedt. Met deze gel kan je gemakkelijk je nagel opbouwen en verlengen. Het product zal niet uitlopen in de nagelriemen. Deze gel heeft een zuurvrije formule, waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Transparante self-leveling gel
 • Durevole clear builder gel

De durevole gel heeft een innovatieve Flexible Structure system. Deze gel heeft een zeer dikke consistentie met een unieke flexibiliteit en sterkte. Het is een hechtende gel die zorgt voor een lange duurzaamheid van de manicure. Het product zal bijna geen hittevorming hebben tijdens het uitharden onder een nagel lamp. De gel heeft een zuurvrije formule, waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

 

Transparante builder gel.


Cover gel

Wat is een cover gel?

Een cover gel is een builder gel die al reeds kleur bevat, vaak in een natuurlijke tint. Het is een ideaal product om oneffenheden, verkleuringen en beschadigingen van de natuurlijke nagels te verbergen. In het assortiment van Mistero Milano zijn er verschillende tinten die de natuurlijke nagels nabootsen.

 • Luminoso cover gel

De luminoso cover gel heeft een middel dikke consistentie. Deze gel kan gebruikt worden als een cover gel om gebreken van de natuurlijke nagel te verbergen maar ook als builder gel om je nagel op te bouwen en te verlengen. De UV gel heeft zelfnivellerende eigenschappen die ervoor zorgen dat je een perfecte controle hebt over de gel massa. De Luminoso heeft een innovatieve de ‘flexible structure system’. Hierdoor heeft deze gel een unieke flexibiliteit en sterkte. Deze gel zorgt voor een goede hechting aan de natuurlijke nagelplaat en het versterkt je nagels. Het heeft een zuurvrije formule waardoor je deze gel kan gebruiken voor mensen met een gevoelige huid. Deze cover gel heeft een warm roos beige kleur.

Cover gel met een medium dikke consistentie.
 • Chiaro cover gel

De chiaro cover gel heeft een middel dikke consistentie. Deze cover gel geeft je nagels een natuurlijk effect door zijn licht roze kleur. De Chiaro is geschikt voor een babyboomstyling. Het biedt een lange duurzaamheid aan je manicure waardoor je lang kan genieten van mooie nagels. De Chiaro cover gel kan gebruikt worden om gebreken in de nagels te verbergen maar ook om je natuurlijke nagels te verlengen en op te bouwen. Het product heeft zelfnivellerende eigenschappen die ervoor zorgen dat je een perfecte controle hebt over de gel massa.

Donkerroze cover gel.
 • Medio cover gel

De Medio cover gel heeft een middel dikke consistentie. Deze gel verbergt perfect alle beschadigingen, verkleuringen en vervormingen van de natuurlijke nagels. Door de zelfnivellerende eigenschappen die de gel bevat heb je een perfecte controle over de gel massa. De Medio gel is perfect voor het creëren van een babyboom of een French manicure. Deze gel heeft een beige kleur. 

Cover gel met een beige tint.
 • Natural cover gel

De naturale cover gel heeft een dikke, niet zelfnivellerende consistentie. De gel kan je gebruiken om gebreken van de nagels te verbergen, denk maar aan verkleuringen, beschadigingen en vervormingen. Deze gel kan niet alleen maar gebruikt worden als een cover gel maar ook om je natuurlijke nagelplaat te verlengen en op te bouwen. Dit product is perfect als je kiest voor een reverse styling waar de controle over de gel massa zeer belangrijk is. De natural cover gel houdt zijn gegeven vorm aan, zodat de nagel snel en gemakkelijk kan worden opgebouwd. Deze gel heeft een roos beige tint.

naturale cover gel van Mistero Milano.
 • Baby pink cover gel

De baby pink cover gel heeft een roze kleur met een middel dikke consistentie. De zelfnivellerende eigenschappen zorgen ervoor dat je een goede controle hebt over de gelmassa. Het is een perfecte gel voor het creëren van babybooms, French manicure of als cover kleur voor de volledige nagel. Het is een thixotrope gel, je kan namelijk de consistentie blijven wijzigen tijdens het vormgeven van de nagels. Dankzij de aanwezigheid van polyamidevezels is de gel zowel buigzaam als stevig. De gel beweegt mee met de natuurlijke nagelplaat.

 • Simple shape builder gel cover

De Simple shape builder gel heeft een dikke consistentie met zelfnivellerende eigenschappen. Deze vaste structuur biedt een betere controle over de gel massa. Een van zijn beste eigenschappen is dat deze gel een verminderde hittevorming heeft bij het uitharden onder een UV lamp. De simple shape builder gel lijn bestaat uit 3 verschillende kleuren.

Simple shape builder clear gel pink
Simple shape cover natural builder gel
Simple shape cover pink builder gel


White gel

Wat is witte gel?

Witte gel wordt vaak gebruikt bij het uitvoeren van een french manicure of een babyboom. Dankzij de UV-filters en kleur stabilisatoren die aanwezig zijn in het product hebben ze een uitzonderlijk hoge weerstand tegen vergeling. Door de eigenschappen van een witte gel kan het niet gebruikt worden als builder gel.

 • Perfetto white gel 

De Perfetto white gel heeft een unieke dunne consistentie met een sneeuwwitte kleur. Deze kleur maakt het mogelijk om mooie french manicures te creëren. De gel maakt gebruik van de revolutionaire highly pigmenten formule. Daardoor zal je direct een mooie witte kleur verkrijgen met een dun laagje gel, een tweede laag zal niet nodig zijn. Je kan deze gel ook gebruiken voor verschillende nail art technieken zoals: one stroke, ombre, dunne lijntjes,…

perfetto white witte gel van mistero milano
 • Bianco reale white builder gel

De Bianco reale white builder gel heeft een middel dikke consistentie met zelfnivellerende eigenschappen. Dankzij het sneeuwwitte kleur van deze gel is perfect het voor Frech manicures. De aanwezigheid van polyamidevezels zorgt ervoor dat de gel zowel stevig als buigzaam is. Daarodoor beweegt het mee met de natuurlijke nagelplaat. Het is een thixotrope gel, de consistentie van de gel kan je blijven wijzigen tijdens het vormgeven van de nagels. 

Witte gel voor French manicure
 • Milky builder gel

De Milky builder gel is een melkachtige gel met een middel dikke consistentie. De gel is perfect voor het creëren van een babyboom of om een betere dekking te verkrijgen bij pastel of lichte kleuren. Het heeft zelfnivelerende eigenschappen. Dankzij de aanwezigheid van polyamidevezels is de gel zowel stevig als buigzaam, de gel beweegt mee met de natuurlijke nagelplaat. Het is een thixotrope gel, je kan de consistentie van de gel wijzigen tijdens het vormgeven van de nagels. 

 

Witte milky builder gel


1-fase gel

Wat is een 1-fase gel?

Een 1-fase gel is tegelijkertijd een base, builder en top gel. Met deze gel kan je jouw natuurlijke nagels verlengen, opbouwen en afwerken. Een 1-fase gel wordt meestal gebruikt om sneller te kunnen werken, maar omdat deze gel meerdere functies moet combineren is er een klein kwaliteitsverschil ten opzichte van het gebruik van een aparte base, builder en top gel.

 • Elastico 1-fase gel

De elastico 1-fase gel heeft een dikke consistentie waardoor je een gemakkelijke controle hebt over de gel massa, zonder dat het uitloopt in de nagelriemen. De aanwezige vezels in de gel zorgen voor een langere levensduur van de manicure. Het zal ook je kunstnagels beschermen tegen externe stoten. De 1-fase gel is ideaal voor het verlengen van je natuurlijke nagels of om die op te bouwen. Je kan deze gel gebruiken als basislaag, bouwlaag en topcoat. De elastico 1-fase gel heeft 2 verschillende gels waaronder de:

 • Elastico pink 1-fase gel 
 • Elastico clear 1-fase gel
One-Phase gel meet een mooie roze kleur
Elastico 1 fase gel Mistero Milano.

Top gel

Wat is een top gel?

Een topgel of ook wel gekend als een top coat wordt gebruikt om een manicure af te werken. Door een top gel te gebruiken bescherm je de manicure tegen schade door stoten of andere externe factoren. Daarnaast zorgen top coats ervoor dat het kleur van je kunstnagels heldert blijft zonder te verkleuren. Goede gel top coats zijn bestendig tegen beschadigingen, chipping en slijtage. Wil je weten welke top coat het beste bij je past? Lees dan onze blog over onze top coats.

 

Lees de reviews over de gels.

Eerlijke reviews van mensen die werken met deze producten.

 

Morgane van Mistero Milano

Geschreven door Morgane Amorison

Morgane Amorison is een experte op vlak van beauty en nagels. Ze werkt bij de klantenondersteuning van Mistero Milano Benelux en is nieuwsgierig naar alle nieuwe evoluties in de nagelwereld.

Blog geschreven op 15/07/2021.