Gellak wordt steeds populairder in de nagelwereld. Het is een manicure die ongeveer 2-4 weken lang op de nagels blijft zitten. Een gellak manicure heeft een natuurlijke uitstraling op je nagels. Ten opzichte van gewone nagellak zal gel polish niet afbladderen. Logisch dat er dus meer en meer mensen voor een gel nagellak manicure kiezen. In deze blog bespreken we hoe je gellak aanbrengt.
Inhoudstabel
1. Kan je gellak zelf aanbrengen?
Gellak is een nageltechniek die snel populairder wordt, zowel thuis als in een nagelstudio. De reden waarom we massaal zelf gellak zetten is de eenvoud. Maar vergis je niet, gel nagellak wordt vaak op de verkeerde manier aangebracht. Met als gevolg dat de je kunstnagels maar twee dagen mooi blijven in plaats van vier weken. Door foutief gebruik kan je ook een contactallergie veroorzaken.
Het is dus belangrijk dat je voorzichtig de juiste stappen volgt om zo lang te kunnen genieten van mooie kunstnagels. In onderstaande hoofdstukken gaan we er dieper op in. Twijfel je nog aan jezelf? Volg dan een opleiding bij één van onze instructeurs.
2. Hoe blijven je gellak nagels lang mooi?
Om een duurzame manicure te bekomen is het belangrijk dat je een goede base en top coat kiest. Dit zal lifting of loslating van je kunstnagels voorkomen.
Een base coat is de eerste laag die je aanbrengt op de nagelplaat. Het zorgt ervoor dat de nagelproducten beter hechten aan de nagelplaat. Base coat kan je zowel transparant als met een kleurtje verkrijgen.
Een top coat is de laatste laag die je aanbrengt op de nagels. Het is belangrijk dat je de top van de nagel goed gaat sealen met topcoat om vroegtijdige loslating te voorkomen. Je kunt kiezen tussen verschillende afwerkingen zoals: glanzend, mat of glitter.
Keuzestress voor de juiste top coat? Vul dan de keuzehulp in op onze blog over top coat.
3. Wat heb je nodig om gellak aan te brengen?
Om een gellak manicure uit te voeren heb je heel wat benodigdheden nodig. Je hebt materiaal nodig om je natuurlijke nagelplaat voor te bereiden en natuurlijk ook de nagelproducten. Zie hieronder de producten die je nodig hebt:
4. Stap voor stap gel nagellak aanbrengen
Gellak zetten lijkt gemakkelijk maar toch moet het correct worden uitgevoerd zodat jouw kunstnagels niet loskomen. Daarvoor moet de natuurlijke nagelplaat correct worden voorbereid. In dit stappenplan zullen we jou uitleggen hoe je stap voor stap de natuurlijke nagelplaat voorbereidt en hoe je gellak correct aanbrengt.
Voorbereiding van de manicure:
Nagelriemen verwijderen
Bereid de nagels voor op een manicure behandeling. Duw je nagelriemen achteruit met een cuticle pusher en verwijder de overtollige velletjes met een nagelriemschaar of tang. Dit is een belangrijk stap, het verwijderen van de nagelriemen zorgt ervoor dat je jouw nagelproduct zo ver mogelijk kan aanbrengen en zal je uitgroei niet zo snel zichtbaar zijn.
Nagels in vorm vijlen & matteren
Vijl de nagels in de gewenste vorm met een 100/180 vijl en matteer de natuurlijke nagelplaat met een buffervijl 240/240. Door je nagel mat te maken hechten nagelproducten beter aan de natuurlijke nagel. Je maakt namelijk kleine krasjes in je nagels waardoor je het oppervlakte van de nagel vergroot. We raden je aan om je nagel horizontaal te vijlen. Let ervoor op dat je niet te hard duwt op je nagelvijl. Overmatig vijlen beschadigd de nagelplaat en kan voor brandwonden zorgen.
Het aanbrengen van de nagelproducten:
Nail prep aanbrengen
Vooraleer je nail prep aanbrengt is het belangrijk dat je jouw nagels ontvet met cleaner, anders zal jouw nail prep vervuild geraken met oliën. Nadat je jouw natuurlijke nagels hebt ontvet breng je een laagje nail prep aan en laat je het ongeveer 1 minuut opdrogen. Nail prep verdampt het vocht uit de bovenste laag van je nagels en droogt tijdelijk de nagels uit.
Primer aanbrengen
Na het aanbrengen van de nail prep is het belangrijk dat je ook een primer aanbrengt. Primer moet je net zoals nail prep laten opdrogen aan de lucht. Primer heeft dezelfde werking als dubbelzijdige tape, het zorgt voor een betere hechting tussen de natuurlijke nagelplaat en de kunstnagels.
Meer uitleg nodig over nail prep en primer? Lees dan de blog over nagel vloeistoffen.
Base coat aanbrengen
Wanneer de primer volledig opgedroogd is breng je een strijklaagje base coat aan. Zorg ervoor dat je 1mm van de nagelriemen wegblijft en dat je de toppen van de nagels goed sealt, dit doe je door je base coat horizontaal over de nageltoppen aan te brengen. Laat je nagels uitharden onder een nagellamp. Het is belangrijk dat je de correcte uithardingstijden volgt die zowel vermeld staan op de productpagina als op de etiquette van het nagelproduct.
Gellak kleurtje aanbrengen
Kies een mooi gellak kleurtje en breng deze aan op de nagels. Net zoals bij de base coat is het belangrijk dat je ongeveer een kleine millimeter van de nagelriemen wegblijft. Laat je nagels uitharden onder een nagellamp. Herhaal deze stap een tweede maal.
Top coat aanbrengen
We zijn gekomen aan de laatste stap van de manicure. Breng een laagje top coat aan en zorg ervoor dat je nageltoppen goed geseald zijn, dit doe je door je top coat horizontaal aan te brengen op je nageltoppen. Laat je nagels uitharden onder een UV/LED lamp.
Afwerking van de manicure:
Verwijder de plaklaag
Indien je een top coat hebt gebruikt met een plaklaag kan je de plaklaag gemakkelijk verwijderen met een celstofdepper en een cleaner. Een no wipe top coat heeft geen plaklaag, maar kan je wel opblinken.
Breng handcrème aan
Nadat je een manicure hebt uitgevoerd is het altijd beter om een handcrème aan te brengen en je handen inmasseren. Dit zorgt ervoor dat je jouw handen terug hydrateert en dat de bloedcirculatie in je handen verbetert. Door druk uit te oefenen zal het bloed die in overbelaste gebieden slecht circuleert terug beter in beweging komen.
Breng nagelriem olie aan
Na het aanbrengen van handcrème is het echter even belangrijk om nagelriemolie aan te brengen, zeker nadat je nagelriemen zijn verwijderd. Dit zal je nagelriemen terug hydrateren en soepel maken. Op deze manier blijven je nagelriemen altijd in goede conditie.
5. Hoe gellak bijwerken?
Gellak gaat na enkele weken een uitgroei vertonen. Als je jouw manicure nog niet wenst te vervangen kan je jouw uitgroei laten bijwerken. Hieronder een stappenplan om een gellak manicure bij te werken.
Bijwerking van een gellak manicure:
Maak de vrijgekomen rand mat
Verwijder enkel de top coat met een vijl. Matteer de natuurlijke nagel en de oude gellak. Voor een betere hechting raden we je aan om horizontaal te vijlen. Ontvet de nagel met een cleaner.
Breng nail prep en primer aan
Breng nail prep aan op het stukje waar de natuurlijke nagel zichtbaar is. Laat de nail prep opdrogen vooraleer je andere nagelproducten aanbrengt. Nadat de nail prep is opgedroogd breng je een laagje primer aan net zoals de nail prep. Laat de primer opdrogen. Op de reeds aanwezige gellak mag je geen primer of nail prep aanbrengen.
Breng base coat aan
Nadat de primer volledig opgedroogd is breng een laagje base coat aan op de op het stukje waar de natuurlijke nagel zichtbaar is en hard deze uit onder de lamp. Zorg ervoor dat de uitgroei goed overloopt met de overige gellak van de vorige manicure.
Gellak kleurtje aanbrengen
Breng het gewenste kleurtje aan. Hard vervolgens je nagels uit onder een UV/LED lamp. Voer deze stap tweemaal uit.
Top coat aanbrengen
Als laatste stap breng je over de hele nagel een laagje top coat aan. Hard vervolgens je nagels uit onder een nagellamp.
6. Hoe moet je jouw nagels sealen?
Om loslating van je kunstnagel te voorkomen is het belangrijk dat je de kunstnagels goed sealt. Om je kunstnagels goed te sealen moet je jouw penseel in een hoek van 90° houden ten op zichtte van je nagelplaat (horizontaal) en de zijkant van je penseel gebruiken. Zorg ervoor dat er niet te veel top coat op je penseel is. Wrijf daarna langzaam heen en weer (van links naar rechts) om de punt van je nagel te bedekken.