1. Gellak verwijderen
Gellak kan je op verschillende manieren verwijderen. Je kan gellak eraf halen met een gewone vijl, elektrische vijl of je kan jouw nagels laten afweken in remover. Indien je niet over genoeg vaardigheid beschikt raden we je wel af om met een elektrische vijl te werken. We zien heel vaak dat de natuurlijke nagelplaat beschadigd wordt door te ver te frezen. Ook met een gewone nagelvijl kan dit gebeuren, zeker bij een te grove gritt. Na het verwijderen van kunstnagels voelen je nagels flexibeler aan gedurende 12-24 uur. Dit komt doordat kunstnagels het vochtgehalte in je nagelplaat tijdelijk doen stijgen met ongeveer 10-15%.
2. Kan je gellak zelf verwijderen?
Gellak kan je zeker thuis zelf verwijderen. Je moet er enkel op letten dat je jouw natuurlijke nagels en de matrix niet beschadigd. Wanneer je de matrix beschadigd kan dit leiden tot blijvende schade. Indien je jouw nagels voor de eerste keer zelf wenst te verwijderen raden we je aan om een remover te gebruiken (afweekmethode), hierna kan je oefenen met een gewone nagelvijl. Hieronder leggen we uit hoe je jouw kunstnagels op een correcte en veilige manier verwijderd.
3. Gellak verwijderen met een elektrische vijl
Gellak verwijderen met een freestoestel is de vaakst gebruikte manier in een nagelstudio. Het proces gaat veel sneller dan manuele afvijlen of afweken, waardoor je veel tijd spaart per klant. We raden je wel sterk af om een elektrische vijl te gebruiken als je niet over genoeg vaardigheden beschikt, denk maar aan lessen of oefenen op een oefenhand. Het te veel wegfrezen van de nagelplaat zorgt ervoor dat de natuurlijke nagel veel te dun wordt. Hierdoor zal de huid onder de nagel gaan verbranden en krijgt de klant een geïrriteerd gevoel. Ook bij de uitharding van de nagelproducten zal je problemen krijgen. Om te voorkomen dat je de natuurlijke nagelplaat beschadigd is het belangrijk dat je snelle en doordachte bewegingen maakt en dat je niet te veel druk uitoefent op het handvat tijdens het frezen. Net zoals gellak verwijderen met een vijl moet je tijdens het frezen ook verschillende gradaties gebruiken, zeker als je met schuurrolletjes werkt. Frees enkel maar de bovenste laag van je kunstnagels af. Wanneer je nog een fijn laagje of kleine stukjes nagelproduct op je nagels hebt is het aangeraden om de rest af te vijlen met een buffervijl of een sanding block.
4. Gellak verwijderen met een gewone nagelvijl
Om gellak manueel af te vijlen moet je beginnen met een vijl 100/180. De 100 gritt kant van de vijl gebruik je om de bovenste laag (top coat en kleur) van de kunstnagel te verwijderen. Maak korte bewegingen tijdens het wegvijlen en controleer constant de toestand van de onderlaag. Als de gellak dunner wordt is het beter om te veranderen naar de 180 gritt kant van de nagelvijl. Wanneer je ziet dat het grootste deel van de kunstnagels verwijderd is, neem je een buffervijl of een sanding block met een hoge gradatie om de rest van de manicure te verwijderen. Door regelmatig te veranderen van vijl en telkens een hogere gradatie te gebruiken verminder je de kans op beschadiging aan de natuurlijke nagelplaat. Hoe hoger de gritt, hoe minder er per keer afgenomen wordt.
Wil je een nieuwe manicure plaatsen? Vijl dan steeds af tot op de base coat en niet tot op je natuurlijke nagel. Hierna kan je de uitgroei opvullen met nieuwe base coat.
5. Gellak afweken
Kunstnagels afweken kan je met verschillende producten. Gellak verwijderen met pure aceton raden we af, dit droogt de huid rondom de nagelplaat sterk uit. Het beste is om een remover te gebruiken die hiervoor speciaal ontwikkeld is.
5.1 Top coat afvijlen
Verwijder de top coat en het geseald gedeelte aan de top van de nagel met een 100/180 vijl. Zorg ervoor dat je niet te hard vijlt!
5.2 Kunstnagels afweken
Je kan jouw kunstnagels zowel met soak off clips of in een kommetje met remover laten afweken.
Indien je werkt met soak off clips breng je een beetje remover aan op een celstofdepper. Maak vervolgens de celtofdepper vast op je kunstnagel met een soak off clip. Laat de soak off clips een vijftal minuten op de nagels.
Indien je werkt met een kommetje giet je de passende hoeveelheid remover in een kommetje. Laat je kunstnagels ongeveer vijftalminuten weken.
5.3 De kunstnagels verwijderen
Daarna kan je de losgeweekte kunstnagels verwijderen (wegduwen) met een cuticle pusher of een houten bokkenpootje.
Geschreven door auteur:
Morgane – Sales manager
Morgane is een expert op vlak van beauty en nagels. Haar betrokkenheid bij de klantenservice van Mistero Milano Benelux stelt haar in staat om haar kennis te delen en klanten te helpen met hun nagelbehoeften/problemen. Haar nieuwsgierigheid en enthousiasme voor de laatste innovaties in de nagelindustrie maken haar een waardevolle bron van informatie. Ze is voortdurend op zoek naar de nieuwste trends binnen de nagelwereld en klaar om haar expertise te delen.