1. Wat betekent hygiëne?
Hygiëne omvat een reeks praktijken en voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om je gezondheid en welzijn te stimuleren door het voorkomen, verminderen of beheersen van ziekteverwekkers en vuil. Deze maatregelen omvatten onder andere het regelmatig wassen van je handen, het reinigen en desinfecteren van voorwerpen, douchen en algemeen schoonmaken. Hygiëne heeft zowel betrekking op persoonlijke hygiëne als omgevingshygiëne.
2. Waarom is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan in een schoonheidssalon?
Het uitvoeren van een goede hygiëne is van groot belang om de verspreiding van ziekten, aandoeningen en luchtweginfecties te voorkomen. Door een goede hygiënepraktijk te volgen, kan de kans op besmettingen aanzienlijk worden verminderd, wat op zijn beurt de algehele gezondheid en het welzijn bevordert. Bovendien is het eveneens belangrijk om hygiënisch te werk te gaan met oog op het welzijn van je klanten.
3. Algemene salon hygiëne
3.1 Hygiëne tussen twee klanten
Om een goede hygiëne tussen twee klanten door te garanderen, is het belangrijk om je werkmateriaal en werktafel grondig op te ruimen en te ontsmetten. Deze maatregelen zijn van belang voor zowel je eigen gezondheid als die van je klanten. Hieronder volgen de stappen die je moet nemen tussen twee klanten:
- Ledig je tafelvuilbakje
- Wrijf de volledige tafel af met een desinfecterend doekje
- Verander de handdoek waarop de klanten hun handen moeten leggen
- Ontsmet de stoel waar de klant op zat
- Als je klant iets heeft gedronken, zet dan de vaat weg
- Nagelvijlen en buffers moeten na gebruik onmiddellijk worden weggesmeten, indien dit niet mogelijk is, moeten deze worden gereinigd en ontsmet.
- Ontsmet alle tools, zoals:
- Freesbitjes
- Nagelschaartje
- Cuticle pusher
- Nagelriemtang
TIP: De veiligste optie is kiezen voor een wegwerpvijlen. Indien je een herbruikbare nagelvijl gebruikt, is het echter mogelijk om deze na elke klant te reinigen en te ontsmetten. Het is aangeraden om persoonlijke vijlen te gebruiken en ze op te bergen in aparte enveloppen of vakjes.
Voor metalen tools raden we aan om ze na elke behandeling te ontsmetten en aan het einde van de dag te steriliseren, zodat alle bacteriën worden gedood.
3.2 Vloerhygiëne
Het is van groot belang om dagelijks de vloer van je schoonheidsinstituut grondig te stofzuigen en schoon te maken. Een grondige ontsmetting van je schoonheidssalon is essentieel voor de veiligheid van iedereen. In deze blog zullen we verschillende producten bespreken die je kunt gebruiken om je nagelstudio effectief te ontsmetten.
Naast het schoonmaken van de vloer is het ook belangrijk om zichtbaar vuil te verwijderen van oppervlakken zoals vensterbanken, kasten, plankjes, deuren, deurhendels, lampen,… Vergeet ook niet om wekelijks de binnenkant van je kasten en lades schoon te maken. Dit heeft niet alleen invloed op de indruk die je salon maakt, maar ook op de gezondheid van je klanten. Stof kan namelijk allergieën veroorzaken.
3.3 Persoonlijke hygiëne als schoonheidsspecialiste
Een professionele uitstraling in je nagelstudio is van groot belang. Persoonlijke hygiëne speelt hierbij een cruciale rol. Niet alleen voor het creëren van een goede indruk, maar ook voor je eigen gezondheid. Hier zijn enkele tips voor een goede persoonlijk hygiëne:
- Was en ontsmet je handen na iedere behandeling
- Draag handschoenen en verander deze na iedere behandeling
- Houd je werkkleding schoon
- Vermijd het dragen van sieraden
- Zorg ervoor dat je nagels er verzorgd en mooi uitzien
- Steek je haar op
- Draag bij iedere behandeling een mondmasker
Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, straal je professionaliteit uit en zorg je voor een hygiënische werkomgeving in je nagelstudio.
4. Is het beter om je handen te wassen of desinfecteren?
Het wassen van je handen en het gebruik van handdesinfecterend middel zijn beide effectieve methoden om je handen schoon te maken, maar ze werken op verschillende manieren. Wanneer je jouw handen wast met water en zeep, verwijder je ziektekiemen van het huidoppervlak door ze weg te spoelen. Het gebruik van handdesinfecterende middelen daarentegen is ontworpen om alle ziektekiemen die ermee in contact komen te doden.
Wanneer je jouw handen wast met water en zeep is dit niet bedoeld om ziektekiemen te doden, tenzij je een antibacteriële zeep gebruikt. In plaats daarvan is het hoofddoel om ziektekiemen van je huid te verwijderen door middel van het schuimend effect van de zeep en het afspoelen met water. Dit helpt bij het verwijderen van ziektekiemen en vuil van de handen.
Met ontsmettingsmiddelen worden ziektekiemen op je handen gedood, maar ze worden niet fysiek verwijderd. Beide methoden zijn belangrijk en kunnen complementair aan elkaar worden gebruikt om optimale handhygiëne te bereiken.
5. Hoe vaak mag je jouw handen wassen?
Er is geen minimum of maximum aantal keren dat je jouw handen moet wassen. Over het algemeen wordt er aangeraden om je handen regelmatig en op de juiste momenten te wassen om een goede handhygiëne te behouden. Het is belangrijk om er bewust van te zijn van de gelegenheden waarop handen wassen belangrijk is, zoals na het niezen, hoesten, voor en na elke manicure behandeling, na het toiletgebruik,.. Om ervoor te zorgen dat je alle delen van je handen grondig reinigt, is het aangeraden om je handen met water en zeep te wassen gedurende minstens 20 seconden.
6. Verschil tussen steriliseren, ontsmetten en ultrasoon
In een nagelsalon kan je drie verschillende reinigingsmethoden gebruiken: ultrasoon, ontsmetten en steriliseren. Deze methoden zijn volledig verschillend van elkaar en dienen verschillende doelen.
De ultrasoon reinigingsmethode verwijdert zichtbaar vuil dat met het blote oog te zien is, maar het is niet effectief tegen schimmel, virussen en bacteriën. Hoewel ultrasoon reinigen een reinigende functie heeft, zorgt het niet voor een volledige ontsmetting van het materiaal. Daarom is het noodzakelijk om na het ultrasoon de materialen nog te ontsmetten of steriliseren.
Ontsmetten is de meest gebruikte methode in een nagelstudio. Hierbij worden de instrumenten, vloer en oppervlakken gereinigd met ontsmettingsmiddelen. Dit doodt de meerderheid van de bacteriën, maar niet allemaal. Om alle bacteriën op het materiaal te verwijderen, is sterilisatie nodig.
Sterilisatie is de enige methode om bacteriën en infecties volledig te bestrijden. Dit kan worden bereikt met behulp van een autoclaaf, een apparaat dat hoge druk en stoom gebruikt om de instrumenten te steriliseren. Hierdoor worden alle bacteriën, schimmels en virussen gedood. Alleen metalen voorwerpen kunnen gesteriliseerd worden.
7. Welk ontsmettingsmiddel kiezen om je schoonheidssalon te onderhouden
Bleekmiddel is één van de meest efficiënte ontsmettingsmiddelen dat wordt aangeraden voor gebruik in je nagelsalon, zelfs door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het bleekmiddel of ontsmettingsmiddel dat je koopt, is goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. Je kan het toelatingsnummer op elk etiket terugvinden.
Als je bleekwater gebruikt, moet je het verdunnen met lauw water volgens de instructies op het etiket.
Voor bleekwater van 15° gebruik je 20 ml per liter water
Voor bleekwater van 8° gebruik je 40 ml per liter water
Hier zijn enkele effectieve en goedgekeurde ontsmettingsmiddelen die je kan gebruiken in je schoonheidssalon.
Handontsmetting:
- Hansaplast
- DAX Clinical handontsmetting
- Clinell Universal Wipes – voor handen en ontsmetten van oppervlakken
- Iso betadine
- Desderman pure
- …
Vloer en oppervlakte ontsmetting:
- Alcohol dentior 80%
- Dettolpharma
- Clinell Universal Wipes – voor handen en ontsmetten van oppervlakken
- Alco spray Boma
- Spectramed
- Sanytol aniácaros
- Surfanios premium
- …
8. Ventilatie en afzuiging in je nagelsalon
Een adequate ventilatie in je nagelsalon is van cruciaal belang. Het waarborgen van een goede luchtkwaliteit is essentieel voor zowel jouw eigen gezondheid als die van je klanten. Een slechte ventilatie kan leiden tot geïrriteerde ogen, neus en keel, evenals symptomen zoals hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden, nervositeit of slaperigheid.
8.1 Wat is over blootstelling aan stof?
Elk type stof heeft een veilig en onveilig blootstellingsniveau. Problemen kunnen ontstaan wanneer het veilige blootstellingsniveau herhaaldelijk wordt overschreden of bij langdurige blootstelling boven dit niveau. Ventilatie is niet alleen bedoeld om geuren, dampen en stoffen te beheersen, maar vooral om overmatige blootstelling te voorkomen. Het is belangrijk om de luchtkwaliteit in je directe omgeving onder controle te houden. Een goede ventilatie kan al veel problemen oplossen.
8.2 Een goede luchtkwaliteit in je schoonheidsstudio
Er zijn drie soorten ventilatiesystemen die van groot belang zijn in een nagelsalon: buitenlucht ventilatie, binnen luchtventilatie en bronafzuiging.
- Buitenlucht Ventilatie
Dit is een ingebouwd systeem dat ervoor zorgt dat de lucht in je nagelsalon regelmatig wordt ververst met verse buitenlucht. Het helpt bij het verwijderen van stoffen en dampen uit het salon. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen om het juiste ventilatiesysteem voor jouw nagelsalon te bepalen. Een mogelijk systeem is het HVAC-systeem. - Binnenlucht reiniger
Een goede binnenlucht reiniger moet voorzien zijn van een HEPA-filter en een dik koolstoffilter van ongeveer 5 cm dik. De actieve koolstof in de filter reageert op schadelijke stoffen en dampen, waardoor de lucht geneutraliseerd wordt. Een te klein koolstoffilter zal de lucht niet effectief neutraliseren en de dampen en stoffen alleen maar in de salon verspreiden. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een professionele luchtreiniger van hoge kwaliteit. - Een bronafzuiging
Een bronafzuiging werkt in principe op dezelfde manier als een binnen luchtreiniger, maar is specifiek ontworpen om dampen en stoffen direct bij de bron op te vangen en af te zuigen, zodat ze niet in de ademzone terechtkomen. Dit afzuigsysteem heeft meestal een wasbaar voorfilter om grove stofdeeltjes op te vangen, gevolgd door een HEPA-filter dat ultrafijn stof kan opvangen. Tot slot is er een koolstoffilter, vergelijkbaar met die van een binnen luchtreiniger, dat voldoende dik moet zijn.
9. Wat zijn de gevolgen van een slechte hygiëne?
Een slechte hygiëne kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor jou als nagelstyliste, als voor je klanten. Het handhaven van een goede hygiëne is zeer belangrijk om de verspreiding van ziekten te voorkomen en de gezondheid en het welzijn van zowel jezelf als je klanten te garanderen. Enkele mogelijke gevolgen van een slechte hygiëne zijn:
- Huidinfecties
- Luchtweginfecties
- Uitslag en irritatie
- Slechte wondgenezing
- …
Het naleven van een goede hygiëne is heel belangrijk om deze gevolgen te voorkomen en een gezond leven te leiden.
Geschreven door auteur:
Morgane – Sales manager
Morgane is een expert op vlak van beauty en nagels. Haar betrokkenheid bij de klantenservice van Mistero Milano Benelux stelt haar in staat om haar kennis te delen en klanten te helpen met hun nagelbehoeften/problemen. Haar nieuwsgierigheid en enthousiasme voor de laatste innovaties in de nagelindustrie maken haar een waardevolle bron van informatie. Ze is voortdurend op zoek naar de nieuwste trends binnen de nagelwereld en klaar om haar expertise te delen.