1. Wat is een nijnagel
Een nijnagel is een gescheurd stukje huid die zich net naast je vinger of teennagel bevindt. Je ervaart het vaak als een hard stukje naast je nagel. De naam heeft wel een verkeerde indruk, want een nijnagel is wel degelijk huid en geen nagelstukje. Een dwangnagel komt vaak voor en kan zeer vervelend tot zelfs pijnlijk zijn. In ernstigere gevallen kan er een infectie ontstaan ter hoogte van de het gescheurde stukje huid. Zo’n nijnagel komt vooral voor bij personen met een droge huid of nagelbijters, maar eigenlijk kan een stroopnagel bij iedereen ontstaan.
2. Hoe ontstaat een nijnagel?
De oorzaak van een nijnagel kan verschillende redenen hebben. Een van de hoofdredenen is een te droge huid, daarom is het belangrijk om een goede nagelriemolie te gebruiken. Maar je kan een nijnagel ook krijgen door nagelbijten, een slecht uitgevoerde manicure (bv. verkeerd knippen in de nagelriemen), handontsmettingsmiddel, agressieve (huishoud)middelen die de huid uitdrogen, chloor van een zwembad, vaak voor langere tijd in water zitten (bv. afwassen),…
Wat we ook niet mogen vergeten is een mogelijk trauma die je nagel heeft doorgaan. Hierdoor kan het zijn dat je een afwijking aan je nagel(riemen) hebt waardoor er vaak stroopnagels ontstaan. Tijdens de wintermaanden verhoogd de kans ook aanzienlijk op nijnagels. De lucht is dan namelijk heel wat droger en kouder waardoor je huid sneller uitdroogt.
3. Symptomen van een dwangnagel
Wat we ook niet mogen vergeten is een mogelijk trauma die je nagel heeft doorgaan. Nijnagels starten vaak als een onschuldig huiddeeltje die voor wat irritatie zorgt. Na verloop van tijd kan de irritatie vergroten waardoor je toch ernstigere complicatie kan krijgen, denk maar aan een zware ontsteking.
Ja zal het waarschijnlijk ooit al wel ervaren hebben dat een ontstoken nagelriem zeer onaangenaam is. Dit komt door de locatie en de samenstelling van je huid. Bij de zijkanten van je nagels heb je een overvloed aan zenuwuiteinden en bloedvaten. Hoe meer gezwollen je huid rond de nagelriemen komt, hoe meer druk er ontstaat op je zenuwuiteinden en je dus meer pijn krijgt.
Vaak voorkomende symptomen van nijnagels zijn:
4. Hoe moet je een nijnagel behandelen?
Is je nagelrand nog niet erg ontstoken, dan kan je een nijnagel zelf verwijderen. Om van een nijnagel af te komen is onze eerste tip: trek of scheur je dwangnagel er zeker niet af. Het scheuren van je huid leidt tot een open wondje waar bacteriën kunnen binnendringen. Op deze manier geraakt je nagelriem geïnfecteerd en kan er zelfs een abces ontstaan. Wanneer je nagelwallen ontsteken noemen we dit paronychia. In het overzichtje hieronder zie je de stappen die wij jou aanraden om het op een veilige manier te verwijderen.
1. Week de nijnagel gedurende 20 minuten in warm water.
2. Na je inweekbeurt knijp je de nijnagel eraf met een scherpe nagelriemtang. Verwijder de ruwe / harde rand van je nagelriem om kans op infectie te verminderen.
3. Ontsmet de nagelriem goed. Heb je een wondje? Zorg dat deze de komende dagen mooi proper blijft.
4. Breng iedere dag nagelriemolie op je nagelriemen. Zo blijft de huid rond je nagels gevoed en is kan op nieuwe nijnagels veel kleiner.
5. Hoe kan ik een nijnagel voorkomen?
Om nijnagels te voorkomen en om te vermijden dat ze geïnfecteerd geraken hebben we verschillende tips samengevat die je kunnen helpen. Zorg er vooral voor dat de huid rond je nagels niet uitdrogen.
6. Wanneer moet je naar de arts bij een nijnagel?
Je kan nijnagels aan de hand van de uitleg in deze blog zelf behandelen als er geen ernstige ontsteking is. Zie zie je na enkele dagen nog geen verbetering of het verergert, zorg dan dat het bekeken wordt door een arts.
We raden je aan om naar de dokter te gaan als je meteen erge symptomen van dwangnagels ondervindt. Laat het vooral niet aanslepen, want een ontsteking kan snel verergeren waardoor er een abces kan ontstaan.
Geschreven door auteur:
Morgane – Sales manager
Morgane is een expert op vlak van beauty en nagels. Haar betrokkenheid bij de klantenservice van Mistero Milano Benelux stelt haar in staat om haar kennis te delen en klanten te helpen met hun nagelbehoeften/problemen. Haar nieuwsgierigheid en enthousiasme voor de laatste innovaties in de nagelindustrie maken haar een waardevolle bron van informatie. Ze is voortdurend op zoek naar de nieuwste trends binnen de nagelwereld en klaar om haar expertise te delen.